Távoltartás a veszélyhelyzet alatt

Nőjogi, nők és gyermekek elleni erőszakkal foglalkozó civil szervezetek a kijárási tilalom kapcsán komoly aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a korlátozások hosszabb időre összezárják a bántalmazókat a bántalmazottakkal, a jogi-hatósági segítség reális lehetősége nélkül. A május 4-én megjelent kormányrendelet ezekre a kérdésekre próbál választ adni.

A távoltartásnak több jogintézményét is ismerjük, ezeket ebben a cikkben soroltuk fel, most megismételni itt nem kívánjuk: https://webugyved.com/tavoltartas/

A 2020. május 4-én megjelent kormányrendelet kimondja, hogy a távoltartás minden formája továbbra is végrehajtható. A távoltartás elrendelése során a rendőrség köteles a helyszínen ellenőrizni, hogy akár a bántalmazó, akár a bántalmazott áll-e járványügyi intézkedés (karantén, stb.) hatálya alatt.

Amennyiben a rendőrség azt állapítja meg, hogy a bántalmazó járványügyi intézkedéssel érintett, három lehetőség van:

  1. Amennyiben a bántalmazó saját akaratából elhagyja az életvitelszerű tartózkodási helyét és új tartózkodási helyre költözik, ezen új címet rögzíti a rendőrség (itt köteles tartózkodni).
  2. Amennyiben nincs a bántalmazónak más, tartózkodásra alkalmas helye, részére a rendőrség a járványügyi intézkedések foganatosítására alkalmas, kizárólag bántalmazók elhelyezését szolgáló szálláshelyet ajánl fel.
  3. Amennyiben a 2. pont szerint felajánlott szálláshelyet a bántalmazó nem fogadja el és saját elhelyezéséről sem képes gondoskodni, kötelezően hatósági karanténba kerül.

Látható tehát, hogy a kormányrendelet mindenképp igyekszik megoldani a bántalmazók elhelyezését akkor is, ha járványügyi intézkedéssel érintettek. Nyilvánvalóan, amennyiben nem érintett a bántalmazó ilyen intézkedéssel, az eredeti szabályok szerint köteles elhagyni a tartózkodási helyét (azaz maga gondoskodik szállásáról).

Ha a járványügyi intézkedéssel érintett bántalmazott hagyja el az életvitelszerű tartózkodási helyét (és ott a bántalmazó marad), ő is választhat, hogy elhelyezését saját maga oldja-e meg, amennyiben pedig erre nem képes, úgy a rendőrség jelöl ki számára olyan szálláshelyet, amely járványügyi intézkedések foganatosítására is alkalmas és kizárólag bántalmazottak elhelyezésére szolgál.

A rendelet szabályai 2020. május 4. napjától alkalmazandóak a távoltartási eljárásokban.

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.