Képzelt apa

Ki az a képzelt apa? Miért, mikor beszélhetünk képzelt apáról? Mi ennek a jogintézménynek az indoka? Mai bejegyzésünkben a képzelt apa bejegyzését járjuk körül.

A képzelt apa bejegyzése egy anyakönyvi eljárás – az a célja, hogy az a gyermek, akinek nincsen anyakönyvezett édesapja, ne kerüljön hátrányosabb helyzetbe azokhoz képest, akiknek van bejegyzett édesapjuk.

Amennyiben a kisbaba születési anyakönyvi kivonatába nem került apa bejegyzésre (mert nem tett senki apai elismerő nyilatkozatot és nem is áll házasságban az anya), úgy a baba hároméves koráig az anya kérheti képzelt apa bejegyzését. A gyermek hároméves kora után, amennyiben az anya addig nem kérte, a gyámhivatal hivatalból fog képzelt apát bejegyezni a gyermeknek.

A gyámhivatal az eljárása során meghallgatja az anyát, azonban az anya ekkor sem kötelezhető arra, hogy megnevezze a gyermek apját. Ilyenkor kerül egy képzelt apa neve bejegyzésre az anyakönyvbe. A képzelt apa nevét az anya legközelebbi férfi felmenőjének családi nevéből és a gyermek keresztnevéből képezik.

A képzelt apa bejegyzése nem keletkeztet jogokat és kötelezettségeket, csupán az anyakönyvi helyzet rendezése a célja. A képzelt apa bejegyzésétől függetlenül a gyermek apja – az anya hozzájárulásával – bármikor tehet apai elismerő nyilatkozatot, ilyenkor őt kell bejegyezni a képzelt apa helyére. Emellett amennyiben a bíróság perben megállapítja valakinek az apaságát, a képzelt apa helyére ez a személy kerül be.

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.