“Bűnözőket védünk” – hogyan dolgozik a védőügyvéd?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Mi védőügyvédek gyakran még kollégáktól is megkapjuk a magunkét, a közvéleménytől meg aztán pláne 🙂 Mégis milyen lehet egy “bűnözőt védeni”, hogyan tudunk azonosulni vele, megérteni, mentegetni, még akkor is, ha tudjuk, hogy bűnös?

Védőként sokféle ügyben sokféle ügyfelet képviseltem már, a többmilliós költségvetési csalástól a piti bolti lopásig, de volt szexuális erőszakkal és emberöléssel vádolt ügyfelem is. A védői hivatás nehéz, de tele van izgalmas szakmai és emberi kihívásokkal, azzal együtt, hogy természetesen a “hardcore” bűnügyek tényleg nem mindenkinek valók. Hadd osszak most meg veletek néhány alapvető dolgot arról, hogyan dolgozom és gondolkodom, amikor védőként járok el.

 

1. Tényleg a bűnözőt védem 🙂
A személyt, nem pedig a tettét mentegetem. Védőként nem feladatom a terhelő körülményekre hivatkozás (ugyanakkor szeretek tudni ezekről), legtöbb figyelmem a mentő és enyhítő körülményekre fordítom.

 

2. Elérhető vagyok
Letartóztatásban lévő védencnél különösen fontos elérhetőnek lenni, vele kommunikálni, őt időről időre meglátogatni. Ezért pl. nem is vállalok olyan védencet, aki Budapesten kívül van letartóztatásban, hiszen nehezebb lenne a személyes kapcsolattartás, erre pedig nagy szüksége van mindkettőnknek, hiszen így tudjuk átbeszélni az ügyet, a védekezési stratégiát és minden egyéb fontos kérdést is. Emellett a bv rendkívül nehéz, agresszív környezet, jó tehát, ha az ügyvéd elérhető az esetleges panaszok kezelése érdekében is.

 

3. Felkészülök
Bűnügyben egész intézményrendszer, nyomozó hatóság, ügyészség, bíróság, szakértői intézetek működnek annak érdekében, hogy a védencemet bűnösnek találják és szigorú ítéletet szabjanak ki rá. A felmentésért, vagy az enyhébb ítéletért azonban csak én dolgozom, szemben ezzel az intézményrendszerrel. Ilyen rendkívül kiegyenlítetlen helyzetben nem egyszerű dolgozni, így azt gondolom, védőként nem engedhetjük meg magunknak a felkészületlenséget, ami nálam az iratok, illetve az ügyfél és személyes körülményei lehető legalaposabb tanulmányozását, ismeretét jelenti, de jelenti ugyanígy a jogszabályok és a vonatkozó bírói gyakorlat ismeretét, használatát is.

 

4. Elfogulatlan vagyok
Azt gondolom, védőként a szó minden értelmében fontos elfogulatlannak lenni. Egyrészt meg kell szabadulnom mindenféle prekoncepciótól az ügyet illetően, de ugyanígy, az elkövetőt illetően is. Szerencsés vagyok, mert nem esik nehezemre előítélettől mentesen közeledni egy-egy adott személyhez, arra azonban nagyon is figyelnem kell, hogy a vádat képviselő rendszer felé se legyenek előítéleteim. Ha ugyanis úgy dolgoznék, hogy folyton az ügyészség 99%-os váderedményességi mutatója lebeg a szemem előtt, hamar feladnám és lehet, hogy elkerülnék a figyelmemet olyan tények, körülmények, amelyek segíthetnek a védencemen.

 

Védőt keresel? Írj nekem, akár lezárt ügyben is! info@webugyved.com

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.