Felülvizsgálati kérelem – a vádlott javára

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Sokan nem tudják, hogy jogerős büntetőítélet ellen is létezik ún. rendkívüli jogorvoslat, mégpedig a felülvizsgálat, amelyet minden esetben a Kúria, mint legfelsőbb bíróság bírál el.

A felülvizsgálati kérelem, illetve felülvizsgálati eljárás nem érinti az ítélet jogerejét, azaz ha például a jogerős első-, vagy másodfokú ítélet alapján már a büntetését tölti a vádlott, a büntetést nem szakítják meg pusztán azért, mert védője felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. Ugyanakkor, ha a felülvizsgálati ítélet a vádlottra kedvező, az bizony kihat a büntetésre is.

Mikor?
A terhelt javára szóló felülvizsgálati indítvány nincs határidőhöz kötve, míg a terhelt terhére csak a jogerős ügydöntő ítéletet követően maximum hat hónapon belül lehet felülvizsgálati indítvánnyal élni. Védőként tehát bármikor tehetünk felülvizsgálati indítványt.

Milyen alapon?

A felülvizsgálatnak anyagi vagy eljárásjogi jogszabály megsértése miatt, illetve az Alkotmánybíróság vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott emberi jogi szerv határozata alapján van helye, de akkor is, ha a jogerős ügydöntő határozat eltér a Kúriának hasonló ügyben hozott, a Bírósági Határozatok tárában közzétett valamely ítéletétől.

A büntető anyagi jogi jogszabályok megsértése megállapítható akkor is, ha a vádlott bűnösségét, tehát személyi körülményeit, tudattartalmát, egyéb, a bűnösség körébe tartozó tényt minősített jogellenesen a jogerős ítélet, de akkor is, ha a cselekményt, tehát magát az elkövetett tetteket minősítette tévesen a jogerős ítélet.

Érdekel, hogy van-e lehetőség ügyedben felülvizsgálatra? Írj nekem!

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.