MEGVALÓSULT ÁLOMBÓL RÉMÁLOM – A TÁRSULÁS VESZÉLYEI

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Kivel vállalkozzunk?

Saját kis mini-statisztikám szerint – amely közel sem hiteles – sokkal többen vállalkoznak valamilyen társsal, mint egyedül. Leszámítva azokat az eseteket, ahol adóoptimalizálási okokból van egy beltag, vagy egy ügyvezető (aki rendelkezik főállású biztosítási jogviszonnyal), a társulásnak számos előnye lehet.

 

 

A társulás előnyei

 

  1.     Megoszlanak a költségek

 Egy vállalkozás beindítása mindig költséggel, befektetéssel jár – körülbelül kétszer, vagy háromszor annyival, mint amennyit elsőre kalkulálsz. Ha van társad, jó eséllyel a költségekbe is beszáll – amelyért cserébe nyilván részesedést is kér.

 

  1.     Megoszlanak a feladatok

Igaz, ami igaz, a vállalkozással kapcsolatos feladatot alkalmazott, vagy megbízott is végezheti, azonban, ha olyan végzi el, aki anyagilag is érdekelt a cég jövedelmezőségében, valószínűleg a hozzáállása és a munkája minősége is jobb lesz.

 

  1.     Megoszlik a felelősség

Bármit is csinálsz vállalkozóként, azért felelősséggel tartozol. Jó, ha ezt van kivel megosztani, lehet együtt ötletelni, más nézőpontot is figyelembe tudsz venni egy-egy újdonság bevezetése előtt, stb.

 

Az előnyök felsorolásából máris láthatod, mik azok, amikre figyelmet kell fordítanod a társulás során. Ezek azok a kritikus pontok, melyeket érdemes szerződésbe foglalnod már a cégalapításkor. FONTOS TIPP!

      a cégalapításkor, tehát akkor, amikor jó a viszony köztetek, pezseg az izgalom a közös projekt miatt, teljes a bizalom – EKKOR kell átbeszélni a fentieket – a későbbi viták elkerülése érdekében!

      a cégalapításhoz használt szerződésminta kitöltése – önmagában – a fentiek rendezésére nem alkalmas!

 

Amennyiben a fenti három pontot nem tisztázzátok már előre és ezt nem foglaljátok írásba, óriási veszélynek teszik ki magatokat és a vállalkozást is! Csak néhány példát említenék ezek közül:

Nem tisztázott, kinek milyen arányú a hozzájárulása a vállalkozás során létrehozott szellemi tulajdonban – ez pedig vita esetén egyenlőnek tekintendő a törvény szerint. Ilyenkor nyilván lesz olyan társ, aki úgy érzi, nem járt jól….

A szellemi tulajdont már a cégalapításkor a cégbe apportáljátok – az innentől kezdve végérvényesen és visszavonhatatlanul a cég tulajdonává válik. Amennyiben nem szabályozzátok előre, hogy egy esetleges vita, szétválás esetén a szellemi tulajdon jogai hogyan alakulnak, gyakorlatilag beszorítjátok magatokat egy lehetetlen helyzetbe.

 

Nem ellenőrzitek egymás munkáját, nem konzultáltok – ha cégben, társulásban dolgozol, ez óriási hiba. A feladatokhoz ellenőrzést és következményeket szükséges rendelni, ezzel a problémák nagy részét elkerülhetitek!

 

Ha nem ismered társadat, vagy leendő társadat, tudj meg róla minél többet! Az általános tévhittől eltérően nem feltétlenül egy baráttal, vagy családtaggal való társulás a legjobb ötlet, volt már, hogy kapcsolatok mentek tönkre az üzlet miatt. Leendő társadról inkább a korábbi üzletei, szakmai sikerei, munkához való hozzáállása és felelősségvállalása szempontjából érdemes kiismerned.

 

Társulással, cégalapítási szerződéssel kapcsolatos kérdésed van? Írj nekem!

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.