MENNYIT VESZÍTHETSZ, HA NEM FORDULSZ ÜGYVÉDHEZ?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Mennyit kér az ügyvéd?

“Nincs pénzem ügyvédre” – ezt a kifogást sokkal gyakrabban halljuk, mint az indokolt lenne….Igen, jól olvastad, a kifogás szót használtam, mert valóban annak tartom!

 

Ha úgy gondolod, nem engedheted meg magadnak, hogy a vállalkozásodat, a megélhetésedet jogi védelemben részesíts, nézzük meg, mi az, amit ezzel a döntéseddel megengedsz magadnak:

 –     megengeded, hogy bárki lemásolhassa, amit csinálsz, anélkül, hogy azt a sok munkát, költséget bele kelljen tennie, amit Te beletettél,

  emiatt a másolóid a Te áraidnál jóval olcsóbban tudják ugyanazt a terméket/szolgáltatást nyújtani, mint Te,

  nyilvánvaló tehát, hogy emiatt a vevők jó része nem tőled, hanem az olcsóbb konkurrenciától fog vásárolni.

 

Most arra kérlek, végezz fejben egy gyors, egyszerű számítást! Vegyük alapul az éves bevételedet, ezt szorozd föl öt évre – ez lesz az a bevétel, amit öt év alatt (óvatos becslések alapján) megkeresel.

 

Aztán vegyük alapul azt a tényt, hogy a vásárlók 50-80%-ának elsődleges szempontja az ÁR, amikor vásárlási döntést hoz. Legyünk itt is óvatosak és az öt éves bevételednek vegyük el a felét. Jogi védelem nélkül ennyivel kevesebb lesz az öt éves bevételed, mivel a vásárlóid az olcsóbb konkurensedhez fordulnak majd helyetted.

 

Azért öt évet veszek alapul, mert minimálisan ennyi ideig – jó esetben – érvényes a kidolgozott jogi védelmed (persze bizonyos esetekben tovább is).

 

A bevételkiesés mellé vegyük hozzá azt a költséget is, ami egy esetleges perindítással, jogi, hatósági eljárással jár együtt abban az esetben, ha a jogtalan másolás ellen fel kívánnál lépni. Itt tényleg csak pár példát hozok fel, mert a határ gyakorlatilag a csillagos ég:

 –       a peres eljárások illetéke a követelés 6%-a,

  szakértő, vagy szakértői testületek díja 300.000.- Ft-tól több millió Ft-ig terjedhet,

      ügyvédi munkadíj: több százezer forinttól több millió forintig.

És persze azt se felejtsük el, hogy még ha meg is nyersz egy peres eljárást (két-három-négy év múlva), nincs rá semmi garancia, hogy a megnyert összeget be is tudod hajtani!

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.