Lakásvásárlás előtt mire figyeljek? Négy tipp az ügyvédtől

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Jogi tippek lakásvásárlás előtt

Lakásvásárlás előtt állsz? Akkor ezt a cikk neked szól! Íme néhány fontos tanács az ügyvédtől, mit nézzél át, mielőtt bármit is aláírsz!

 

1. A tulajdoni lap!

 

Lakásvásárlás előtt szinte kötelező megnézed a tulajdoni lapot, ráadásul ebből érdemes minél frissebbet lekérned! Ha nincs rá módod, kérj meg egy ügyvéded, hogy szerezze be és magyarázza el neked. A tulajdoni lap a lakással kapcsolatban minden fontos információt tartalmaz, például hogy ki a tulajdonos, van-e haszonélvező, vannak-e az ingatlanon terhek, elővásárlásra jogosultak, stb. Ezzel nagyon fontos tisztában lenned, különösen, ha bankhitelt is igénybe akarsz venni a lakásvásárláshoz!

 

2. Az ingatlanközvetítői iratok

 

Amennyiben ingatlanos közreműködésével történik a lakásvásárlás, nagyon figyelj oda, hogy mit írat alá veled a közvetítő. Sok közvetítő használ úgynevezett „megtekintési nyilatkozatot”, amelynél az apróbetűs részben lehet a lényeg, sok esetben terhelnek valamilyen kötbért a vevőre, ha nem az ő segítségükkel történik a lakásvásárlás. Amennyiben az ingatlanközvetítő valamilyen vételi szándéknyilatkozatot is aláírat veled akkor, amikor már kialakult a lakásvásárlási szándék, ne feledd, hogy az ingatlanos nem jogosult tőled pénzt átvenni! Az ingatlanosnak nincs joga az eladó nevében pénzt, letétet kezelni, ezért soha ne adj oda összeget! Ha foglalót kérnek a szándéknyilatkozat mellé, azt add közvetlenül az eladónak, vagy egy ügyvédnek, aki felelősséggel tartozik a letétbe vett pénz kezeléséért (ellentétben az ingatlanossal). 

 

3. Műszaki állapot

 

Sokunknak a lakásvásárlás életünk legnagyobb befektetése, mégis gyakran elmulasztjuk a szükséges körültekintést. Mit jelent ez? Az, hogy kérlek szánj némi pénzt arra is, hogy mielőtt nagyon „beleszeretnél” a lakásba, felkérsz egy szakembert, aki átnézi neked műszaki szempontból is. Ez a szakember általában építészmérnök, aki nemcsak a külsőleg is látható hibákra tudja felhívni a figyelmed, de megnézi a lakás terveit is és ezzel kapcsolatban is nagyon hasznos információkat nyerhetsz, illetve elkerülheted a későbbi kellemetlen meglepetéseket. 

 

4. Pénzügyeid

 

Itt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lakásvásárlás jóval többe fog kerülni, mint amire elsőre gondolnál. A vételár mellett lehet, hogy kifestenéd, felújítanád, néhány új bútor is jól jönne, de persze a bankhitel sincs ingyen, a folyósítási, közjegyzői költségeket is te fizeted, ahogyan az ügyvédi díjat és az illetéket is! Gondold át, mi fér bele neked, arról nem is beszélve, hogy ha a 3. pontban foglaltakat nem fogadtad meg, bizony ott is lehetnek meglepetés-kiadások…

 

Lakást vásárolsz? Lakásvásárlással kapcsolatos kérdésed van? Írj nekem! 

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.