AZ ÖT LEGGYAKORIBB JOGI BAKLÖVÉS – NE KÖVESD EL TE IS!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Tévhitek az ügyvéd szükségességéről

A legtöbb kezdő vállalkozó úgy van vele, hogy a jogi ügyintézést teszi az utolsó utáni helyre, kivéve talán a cégalapítást, ahol –  mint kötelező rosszat – muszáj ügyvédet igénybe vennie. Nézzük csak meg, milyen egyéb tévhitek élnek még a joggal, jogi munkával kapcsolatban a vállalkozók fejében, milyen – egyébként könnyen és olcsón elkerülhető – baklövéseket követnek el!

 

 

1. Az ügyvéd túl drága, nincs rá pénzem

 

Ezt az „érvet” két szempontból is vizsgálhatjuk! Egyrészt nézzük meg, az ügyvéd helyett mi az, ami nem túl drága neked? Fodrász, manikűr? Prémium tv-csatorna előfizetés? A legújabb okostelefon? Szerencsejáték? Sportszerek? 

 

Az ügyvédek nyilván megbízási díjból élnek, hiszen ez a szakmájuk, a munkájukért ráadásul teljes személyes és vagyoni felelősséggel tartoznak. Ugyanakkor azt is jó, ha megjegyzed, minél később veszel igénybe ügyvédet, annál többe fog neked kerülni. 

 

2. Ha kell valamilyen szabályzat, azt leszedem a netről

 

Természetesen megteheted, lemásolhatod másét, de biztos vagy benne, hogy az a te cégedre, vállalkozásodra is alkalmas lesz? Hacsak nem teljesen pontosan ugyanazt csinálod, mint az, akiről másolod – teszem azt – az általános szerződési feltételeket, akkor honnan tudhatod, hogy neked is ugyanazokat kell az ászf-be foglalnod? Tudod, hogy mit vár el a fogyasztóvédelmi hatóság az ászf tartalmával szemben? Tudod, milyen engedélyek, disclaimerek szükségesek a tevékenységeddel kapcsolatban? Tudod, hogyan tudnád az ászf-el biztosítani érdekeid védelmét – ezzel pénzt takarítani meg a vállalkozásodnak? 

 

3. Nem tehetek semmit a másolás ellen

 

Való igaz, hogy nem létezik 100%-os védelem az ellen, ha valaki másolna rólad – a vállalkozásodról, a weboldaladról, arról, amit jól csinálsz. Az azonban már tévhit, hogy az ilyen esetekkel szemben nincs mód védekezni, hogy nem tehetsz semmit a másolás megelőzése érdekében. Számtalan jogi és nem jogi (technikai, stb.) megoldás létezik ezekre – látod, már ezért is érdemes egy ügyvédtől tanácsot kérni!

 

4. Csak akkor kell ügyvéd, ha pereskedem

 

Legkésőbb akkor biztosan kell. Mint olyan ügyvéd, aki elég sokat pereskedik, azt mondhatom, hogy egy peres eljárásban, bármi is az ítélet, senki sem tekinthető nyertesnek. Ezen felül ne felejtsük el, mit írtam az első pontban: minél később veszel igénybe ügyvédet, annál többe fog kerülni. A pereskedés drága, viszont folyamatos jogi támogatással a peres eljárások legnagyobb része elkerülhető, és/vagy lerövidíthető – a perköltségek töredékéért. 

 

5. Ha kérdésem van, majd beírom valamelyik ingyenes fórumra

 

Remek ötlet. Gondolom, orvosi diagnózist is így állítasz fel magadról, sőt, a gázkonvektort is megszereled. Az ügyvédi munka egy szakma, amelyet 8 (nyolc!) évig tanulunk. Ráadásul annyi „jogi információnak” álcázott súlyos tévedés kering az interneten – hála a mindenhez is értő fórumozóknak -, hogy lehet, egyszer külön bejegyzést is szentelek ezeknek. 

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.