Vevő, figyelj! – Mire figyeljünk lakásvásárlás előtt?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Caveat emptor – azaz „vevő, figyelj”, így szól a régi római jogi alapelv, amelynek lényege a mai jogszabályokban is megtalálható és azt jelenti, a vevő köteles meggyőződni az általa megvásárolt termék minőségéről és legfontosabb jellemzőiről, ha ugyanis ezt elmulasztja, később kifogással sem élhet.

 Ez az alapelv az ingatlanjogban is megtalálható, mégpedig akként, hogy a vevőnek nem lehet szavatossági kifogása az ingatlan olyan hibája miatt, amely számára felismerhető volt és az adásvételi szerződést a hiba ismeretében kötötte meg.

 Sok hiba azonban rejtett hibának minősül, amit egy laikus vásárló természetesen nem vesz észre. Azt kell mondjuk azonban, hogy itt is érvényesülnie kellene a „vevő, figyelj” alapelvnek, a körültekintő vásárlásnak. Különösen, hogy ma már erre specializálódott szolgáltatók is vannak, például irodám, ahol építészmérnök szakértővel együttesen kísérjük végig a teljes ingatlanvásárlási folyamatot – sőt, a birtokbaadást követően egy évig, a  szavatossági igények érvényesítésére az ügyfél rendelkezésére állunk.  

Ügyvédként nemcsak ingatlan adásvételi szerződéseket szerkesztek, de több olyan perem is folyamatban van, amelyet ingatlanok vevői indítottak az ingatlan rejtett hibái miatt. Sajnos kevés vevő bízza szakértőre a megvásárolni kívánt ingatlan szemrevételezését a vásárlás előtt, holott egy ilyen eljárással sok rejtett hiba még időben felismerhető és ezek segítségével megalapozottabb döntést tud hozni a leendő ingatlantulajdonos. 

Érdekes, hogy sok ügyfél úgymond sajnálja kiadni a pénzt az ilyen, komplexebb szolgáltatásokra, miközben egy lakberendezőnek, vagy ingatlanközvetítőnek akár milliókat is kifizet. Én azt gondolom, egy későbbi, több évig tartó és szintén millióba kerülő peres eljárás megelőzése megéri azt a pár százezer forintot, amibe egy körültekintő mérnök szakértő és a tapasztalt ingatlanos ügyvéd munkája együttesen kerül, árainkat egyébként mindig a megvásárolni kívánt ingatlan vételárának bizonyos százalékában határozzuk meg. Annál is inkább megéri a ráfordítás, mert ingatlan adásvételi szerződéshez egyébként is törvény szerint kötelező az ügyvédi közreműködés – ügyfeleink nálunk ehhez plusz szolgáltatásokat is kapnak.

Ügyfeleimet az ingatlan kiválasztásától a tulajdonjog bejegyzésig végigkísérem, sőt, az ügyfelek monitoring szolgáltatást is választhatnak, ami azt jelenti, hogy a beköltözésüktől számított egy éven belül is számíthatnak ügyvédjük – és az építészmérnök szakértő – segítségére, ha problémát tapasztalnak az ingatlanban.

 Egy ilyen szolgáltatás milliókat spórolhat meg a leendő lakástulajdonosoknak, hiszen nemcsak abban segít, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan minden műszaki jellemzőjével, esetleges hibáival tisztában legyünk, de abban is, hogy ezek jogi érvényesítését megkönnyítsük!

Rengeteg lakás van ma az ingatlanpiacon, az árak felemelkedtek, az építőipari szakmunka költségei az egekben, miközben az építőipar súlyos munkaerőhiánnyal küzd. Ezért is ajánlatos szakértő segítséget igénybe venni leendő ingatlanunk megvásárlása előtt!

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.