Poligráf, avagy a hazugságvizsgáló

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Amerikai filmekből tudjuk, hogy a nyomozók gyakran vetik alá a gyanúsítottakat hazugságvizsgáló eszköznek. A mi védenceinket is szokta érdekelni a lehetőség, mi védők azonban mégis ritkán élünk vele, hovatovább, hazánkban nincs is túlságosan elterjedve ez a fajta bizonyítási mód. 

Hogy néz ki egy hazugságvizsgálat? 

A poligráf egy olyan eszköz, amely az úgynevezett pszichofiziológia tudományág segítségével egyidejűleg vizsgálja a mellkasi és hasi légzést, a bőrreakciót és a vérnyomást is. A gyakorlatban a hazugságvizsgáló szerkezet 4-6 féle testi stresszválaszt vizsgál egyszerre, ezeket rögzíti, majd a vizsgáló (a magyar büntetőeljárás szaktanácsadónak hívja) ezeket az eredményeket kiértékeli. 

Fontos szabály, hogy a vizsgálat kizárólag az érintett (terhelt, gyanúsított, tanú) hozzájárulásával végezhető el, ez a hozzájárulás pedig csak önkéntes lehet. A vizsgálatot nyugodt, zárt környezetben kell lefolytatni és csak eldöntendő kérdések (igen-nem) tehetőek fel. 

Hogyan használható fel a hazugságvizsgálat eredménye? 

A hazugságvizsgálat a magyar büntetőeljárási gyakorlatban általában indítványra történik (sőt, leginkább védői és gyanúsítotti indítványra, az ügyészi-nyomozó hatósági indítvány ritkább). Azt is ki kell emelnünk – ismételten -, hogy a poligráfos vizsgálatra az eljárás egyetlen résztvevője sem kötelezhető. 

Bár az amerikai filmekben a hazugságvizsgálat általában eldönti az egész eljárást, a gyakorlatban – különösen a magyar gyakorlatban – ez koránt sincs így. Inkább azt mondhatjuk, hogy ha az eljárás egyéb bizonyítékai (tanúk, helyszíni szemle eredménye, egyéb tárgyi bizonyítékok) a bűnösségre utalnak és csak a hazugságvizsgálat utal az ártatlanságra, a gyanúsítottat elítélik. A magyar büntetőjogban egyébként is minden bizonyítékot egyenként és összességében is értékel a bíróság (legalábbis a törvény szerint ez lenne a kötelessége) és csak ezek után dönthet a vádlott bűnösségéről, vagy felmentéséről. 

Saját, gyakorlati megjegyzésünk, hogy bizonyos pszichiátriai betegségben szenvedők (tipikusan a családon belüli erőszakot elkövető narcisztikus, vagy szociopata személyiségzavarban szenvedőek, többnyire férfiak) képesek a poligráfot is manipulálni, hiszen ők a saját igazságukról kétely nélkül, mélyen meg vannak győződve. Ezt a kijelentést komoly pszichiátriai kutatások is alátámasztják.

A poligráfos vizsgálatot minden esetben szaktanácsadó végzi, aki nem egy független, kívülálló pszichológus vagy pszichiáter, hanem a nyomozó hatóság állományába tartozó, függelmi viszonyban lévő személy. Ezért érdemes az ilyen vizsgálatot – ha már igénybe vesszük – pszichológus, vagy pszichiáter szakértő bevonásával végeztetni, vagy kiegészítő szakvélemény készítését indítványozni. 

Védőre van szükséged? Írj nekünk!!!!

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.