Nyomozói taktikák

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

A kihallgatásnak, egyáltalán, a nyomozás lefolytatásának megvannak a megfelelő taktikái és eljárási szabályai is. Ezeket a taktikákat a nyomozást végzők – rendőrség, NAV alkalmazottak, stb. – szabadon használhatják a nyomozás érdekeinek megfelelően, egyben a jogszabályok rendelkezéseit is betartva.

Kihallgatás: tanú vagy gyanúsított? 

Gyakran halljuk, hogy a nyomozók először mindenkit tanúként hallgatnak ki és csak később történik meg – talán épp a tanúvallomás alapján – a gyanúsítás. A tanúkihallgatás fő szabálya, hogy a tanút igazmondási kötelezettség terheli, a gyanúsítottnál azonban nincsen ilyen kötelezettség. Ugyanakkor maga a tanú is megtagadhatja az olyan kérdésekre történő válaszadást, amivel önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná. Ezekre a tanúkat a kihallgatás előtt figyelmeztetni kell, így is előfordul azonban, hogy a tanú nem tudja fölmérni, mi az a kérdés, amire válaszolva gyakorlatilag már be is ismerte a bűncselekményt.

Kihallgatás: ügyvéddel vagy anélkül? 

Bizonyos védőügyvédek azt tanácsolják a terhelteknek, hogy soha semmiről ne nyilatkozzanak a nyomozó hatóság tagjainak. Ebben talán annyi igazság lehet, hogy védőügyvéd jelenléte, védőügyvéddel való előzetes egyeztetés nélkül valóban nem tanácsos vallomást tenni, hiszen nem tudhatjuk, mennyit ártunk vele magunknak.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a vallomástétellel, sőt, akár a beismeréssel is sokat segíthetünk magunkon: ekkor általában már van bizonyíték a nyomozók kezében, így előbb-utóbb valószínűleg beismerés nélkül is megtörténne a gyanúsítás, csakhogy ebben az esetben már nem tudnánk hivatkozni a beismerésre, mint jelentős enyhítő körülményre.

Általában nem könnyű megítélni, mennyi terhelőt tud rólunk a nyomozó hatóság, így az esetleges vallomástételt is gondosan mérlegelni kell – egy megfelelő védőügyvéd ebben is tud segíteni.

Ugyanígy, az előzetes letartóztatásban lévő terheltek szabadon bocsátása is múlhat adott esetben a hatósággal történő együttműködésen!

Ezért azt javasoljuk, hogy amennyiben büntetőügyben idézik, mindenképp vegye föl a kapcsolatot ügyvéddel, akár tanúként, akár gyanúsítottként hallgatják ki!

 

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.