GYANÚSÍTJÁK? NE TEGYEN VALLOMÁST, NE BESZÉLJEN A KIHALLGATÁSON!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Miért javasoljuk azt, hogy ne tárgyaljon, ne beszéljen a rendőrséggel?

Magyarországon ma a váderedményesség 98% feletti, azaz, ha nyomozóhatóság Önt vagy hozzátartozóját gyanúsítja bármilyen bűncselekménnyel, az előbb említett eséllyel ítélhetik el.

Még kihallgatáson kívüli beszélgetés esetén is olyan információkhoz juttattathatja a nyomozást végző személyt, amely akár bizonyíthatja bűnösségét! Ez azokra az információkra is vonatkozik, amelyekről Ön azt gondolhatja, hogy az ügy szempontjából mellékesek. Egy dolog segít, ha nem beszél a rendőrökkel, és ügyvédet hív!  
„100/2018. (VI. 8.) Korm. rendelet 138. §  2)  Meghatalmazás esetén a nyomozó hatóság ellenőrzi annak elfogadását. (3) A nyomozó hatóság az (1)-(2) bekezdésben foglaltakat követően haladéktalanul gondoskodik a védő értesítéséről, és a gyanúsított számára megfelelő időt – legalább egy órát – biztosít, hogy a védőjével rövid úton tanácskozzon.”

Amikor gyanúsítottként hallgatják ki, a legbölcsebb, amit tehet, hogy szünetet kér és értesíti ügyvédjét, vagy egy hozzátartozóját, aki ügyvédet hatalmaz meg Önnek. Ha erre nincs lehetősége, a második legbölcsebb dolog, HA EGYÁLTALÁN NEM BESZÉL.

KIZÁRÓLAG A SAJÁT SZEMÉLYES ADATAIT KÖTELES MEGADNI, SEMMILYEN EGYÉB KÉRDÉSRE NEM KÖTELES VÁLASZOLNI.

Sőt, jegyzőkönyvön kívüli „csevelyre” sem köteles – ezt sem javasoljuk, még akkor sem, ha a nyomozó barátságos Önnel és biztosítja Önt, hogy „ő csak a munkáját végzi”, illetőleg hogy az Ön oldalán áll. EZ NEM ÍGY VAN.

Mit kell tudni akkor, ha ön mégis vallomást tesz?

  • Mindent, amit elmond felhasználható a büntetőeljárásban Ön ellen a bíróságon.
  • Előfordulhat, hogy a kihallgatás során Önt félreértik, és mondanivalóját másképp jegyzőkönyvezik, mint ahogy azt Ön gondolta. 
  • Ha Ön teljesen ártatlan és azt gondolja, hogy őszintén mindent előadhat a hatóság felé, akkor sem lehet teljes mértékben nyugodt, előfordulhat, hogy olyat mond, amit felhasznál a nyomozóhatóság Ön ellen.
  • A nyomozást végző hatósági személy gyakran ígér vádalkut, amivel hatáskörét túllépi mivel az az ügyész hatásköre, tehát egy nyomozónak nincs joga ilyen alkut kötni – kizárólag ígérheti, amelyet aztán ha akarna, sem tudna betartani.
    „2017. évi XC.  399. § (1) Az ügyészség az eljárást megszüntetheti, ha a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy vagy a gyanúsított az ügy, illetve más büntetőügy felderítéséhez, bizonyításához hozzájárulva olyan mértékben együttműködik, hogy az együttműködéshez fűződő nemzetbiztonsági vagy bűnüldözési érdek jelentősebb, mint a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy vagy a gyanúsított büntetőjogi felelősségre vonásához fűződő érdek.
  • Még ha úgy véli, nincs más módja a büntetésének enyhítésének csak az, ha bevallja a bűnösségét, nagyon vigyázzon arra, hogyan fejezi ki azt, előfordulhat, hogy sokkal nehezebb helyzetbe kerül!  Ezért nagyon fontos, hogy védőügyvéd jelenléte nélkül ne tegyen vallomást! Tapasztalt védőügyvédünk tájékoztatja arról, hogy a saját érdekében miről ne beszéljen, illetve ha olyan körülmények merülnek fel, amelyek a gyanúsítás enyhítésére adhatnak okot vagy felmentésre is vezethet, akkor azokat a vallomástétel során előtérbe helyezheti.

Segítségre van szüksége? Őrizetbe vették hozzátartozóját?

Keress a Webügyvéd alapítóját, Dr. Makó Klaudiát!
Telefon: +36 70 703 8837

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.