Gyanúsítás

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Korábbi bejegyzésünkben szó volt már róla, mi a különbség a tanú és a gyanúsított eljárásjogi helyzete között. Most arról írnék röviden, hogyan válhatunk gyanúsítottá egy büntetőeljárásban. 

A gyanúsítás egy hivatalos eljárási cselekmény, melyről jegyzőkönyvet kell készíteni, ebben közölni kell veled, hogy pontosan milyen tényállás alapján (azaz mit csináltál) milyen bűncselekménnyel (melyik Btk. paragrafus vonatkozik rád) gyanúsítanak. A gyanúsítotti eljárási jogaid ezt követően élnek. 

A gyanúsítást általában nyomozás, vizsgálat előzi meg, sok esetben használ a hatóság leplezett eszközöket is (pl. telefon lehallgatás, titkos megfigyelés, fedett nyomozó, stb.). Így tehát, amikor közlik veled a gyanúsítást, ők már pontosan ismerik azokat a bizonyítékokat, amelyekre a gyanút alapozzák, te viszont feltételezhetően még nem. Épp ezért fontos, hogy betartsd az alábbi tanácsainkat, saját jogaid megóvása érdekében!

  1. Tégy panaszt! Amint a gyanúsítást közlik veled, jogod van panasszal élni ellene – tedd meg! Indokolnod kell, elég annyi is, hogy nem követtél el bűncselekményt!
  2. Ne tegyél vallomást! Akkor sem, ha a nyomozó különféle trükköket próbál bevetni a beismerő vallomásod érdekében! Amíg az iratokat nem ismered és ügyvéddel nem konzultáltál, csak rosszul sülhet el! Bármit is mond a nyomozó, jogod van megtagadni a vallomástételt!
  3. Kérd azonnal az iratokat! A gyanúsítást követően a nyomozás minden iratát jogod van megismerni. Kérd ki ezeket!
  4. Bízz meg védőt! Védőd átnézni a nyomozás iratait, konzultál veled és ennek függvényében javasolja, hogy tegyél, vagy ne tegyél vallomást, illetve hogy milyen további bizonyítási indítványaid lehetnek. 

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.