Weboldalak jogi védelme

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Sok ügyfél fordul hozzánk azzal a kéréssel, hogy weboldalát, esetleg üzleti ötletét szeretné “levédetni”. Annak ellenére, hogy egyrészt a “levédetés” fogalma jogilag itt nem használható, az ötlet pedig nem védett, sokféle lehetőség van arra, hogy a lehetőségek között a weboldalak esetében is a legmagasabb szintű jogi védelmet érjük el.

A weboldal tartalmát ugyanis, amennyiben egyéni-eredeti jellegű, a szerzői jogi törvény automatikusan védi, ehhez további cselekmény nem szükséges. Lehetőség van ugyanakkor arra, hogy a tartalmat az ún. önkéntes műnyilvántartásba regisztráljuk, amely közhitelesen fogja tanúsítani, hogy az adott időpontban a mű létezett – ez megkönnyíti a bizonyítást az esetleges későbbi “másolókkal” szemben.

Amennyiben védjegy, vagy egyéb árujelző is társul az ötlethez, weboldalhoz, ezek védelmét egyszerű regisztrációs eljárásban lehet kérelmezni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál. Persze meg kell győződni róla, hogy nem a lajstromozni kívánt védjegy a jogszabály feltételeinek megfelel és nem sérti más jogát sem.

A weboldalakkal kapcsolatban a használt programok, szoftverek védelmére is kiterjed a szerzői jogi törvény, ezekkel kapcsolatban – amennyiben saját tulajdonunk és megfelel az egyéni-eredeti jelleg kritériumainak – szintén alkalmazható az önkéntes műnyilvántartásba vétel. Ugyanez igaz a weboldalakon közzétett saját tulajdonú, egyéni-eredeti jellegű képekre, rajzokra, stb. is.

Bizonyos esetekben az ötlet is védelmet élvez: a törvény védi az olyan üzleti-szervezési ismereteket, melyek vagyoni értéket képviselnek és még nem váltak közkinccsé. Ilyen esetben azonban nem a szerzői jogi törvény, hanem a Polgári Törvénykönyv szabályai az irányadóak, azaz know-how mint védett ismeret esetében az önkéntes műnyilvántartás nem, vagy csak bizonyos feltételeknek való megfeleléssel alkalmazható.

Weboldalak jogi védelmével kapcsolatban kérj ajánlatot, 1 munkanapon belül válaszolunk!

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.