VIDEÓMEGOSZTÓK FIGYELEM!!! ÚJ SZABÁLYOK!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény módosítása jelentős kötelezettségeket ró a videómegosztó portál szolgáltatókra. Az új szabályozás az EU irányelveket ültette át a magyar jogrendszerbe, nézzük meg a leglényegesebb pontjait!

Kezdjük azzal, kik azok a videómegosztó-portál szolgáltatók? 

Az emberek többsége itt rögtön a youtube-ra, vagy más „nagyokra” gondol, azonban ha megnézzük a jogszabályi definíciót (mely a média törvényben található), máris látjuk, hogy ennél jóval szélesebb a körük:

A törvény szerint ugyanis videómegosztó-platform szolgáltatás önálló, üzletszerűen – rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett – végzett gazdasági szolgáltatás, amelynek vagy amely egy elválasztható részének vagy egy alapvető funkciójának elsődleges célja, hogy tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából elektronikus hírközlő hálózaton keresztül olyan műsorszámokat, illetve felhasználók által létrehozott videókat juttasson el a nyilvánossághoz, amelyekért a videómegosztóplatform-szolgáltató nem tartozik szerkesztői felelősséggel, és amelyeket a videómegosztóplatform-szolgáltató rendszerez például automatikus eszközökkel vagy algoritmusokkal, különösen megjelenítés, címkézés, sorba rendezés révén.

Láthatjuk tehát, hogy a nagy szolgáltatók (youtube, tiktok, videa, stb.) mellett bármely olyan weboldal videómegosztó-platform szolgáltató lehet, amelyre a felhasználók tölthetik fel saját videóikat és amelyért az oldal üzemeltetője szerkesztői felelősséggel nem tartozik, csupán rendszerezi a tartalmakat valamilyen szempont alapján. Rengeteg ilyen oldal lehet, pl. főzős-szakács oldalak, különféle oktatással foglalkozó oldalak, vicces videók, bakik gyűjteménye, autós témákkal foglalkozó oldalak, csináld-magad oldalak, stb. Ezek mind-mind videómegosztó-platform szolgáltatónak minősülnek.

Milyen kötelezettségeik vannak a videómegosztó-portáloknak? 

A szolgáltatók első és legfontosabb kötelezettségük, hogy adataik, cégnevük, szolgáltatásuk nyilvántartásba vételét kell kérniük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, ugyanígy, ha a korábban megadott adataikban változás következik be, ezeket is 15 napon belül be kell jelenteniük a hatóságnak. A hatóság a videómegosztó-platform szolgáltatókról közhiteles nyilvántartást vezet, a nyilvántartás adatait rendszeresen továbbítja az Európai Bizottságnak. Az a szolgáltató, aki a nyilávántartásba vételi, vagy változásbejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, 10 millió Ft-ig terjedő bírsággal sújtható!

Természetesen a nyilvántartásba vételi kötelezettség mellett számos egyéb új előírás is bevezetésre került a videómegosztó szolgáltatók tevékenységére, ezek közül azok sokasága miatt csak néhányat emelünk ki.

Először is, a szolgáltatóknak az általános szerződési feltételeiket a törvény előírásainak megfelelően módosítaniuk kell, annak tartalmaznia kell az új szabályokkal kapcsolatos alapvető tájékoztatásokat is a felhasználók számára. Emellett, a kiskorúak védelme érdekében hatékony szülői felügyeleti rendszert (műszaki megoldások igénybevételével is) kell kialakítani a sértő, káros tartalmak szűrése érdekében. Hogy mi minősül hatékony megoldásnak, azt mindig az adott eset összes körülménye dönti el.

Fontos szabály továbbá, hogy a videómegosztó szolgáltató a felhasználóiról gyűjtött adatokat közvetve sem használhatja fel reklám, vagy marketing célra és az adatok nem szolgálhatnak internetes viselkedés-alapú reklámozásra, illetve felhasználói profilalkotásra sem (még hozzájárulás esetén sem!)

Mind a kiskorúak, mind a reklám tartalmak szűrése érdekében hatékony műszaki megoldásokat, mechanizmusokat és pontos jogi tájékoztatókat kell közzétenni a videómegosztó oldalakon.

Az új szabályok bevezetésére a törvény 150 napot biztosít, viszont ezen határidő letelte után a videómegosztók folyamatos ellenőrzésre számíthatnak. A szabályszegőket különböző szankciókkal sújtják, elsősorban a sértő tartalmak eltávolítására kötelezik őket, de a legsúlyosabb esetekben határozott időre felfüggeszthetik a szolgáltatásukat, 15 perctől akár egy hétig terjedő időtartamra is, továbbá médiafelügyeleti bírsággal is sújthatók, akár 100 millió Ft-os összegben is! 

Ha videómegosztó oldalad van és szeretnéd azt az új szabályoknak megfelelően tovább üzemeltetni, kérj ajánlatot, informatikussal dolgozunk!

 

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.