Még mindig KATA – különadó mentes bevételek

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

A KATA törvény január 1-től hatályos szigorítása a 40%-os különadó fizetési kötelezettség előírása a havi 1 millió Ft-ot (vagy ugyanazon kifizetőtől 3 millió forintot) meghaladó jövedelemre. Vannak azonban olyan szektorok, szakmák, amelyeknél a bevétel bizonyos részét nem kell figyelembe venni ezen magas különadó fizetési kötelezettség értékhatárának számításánál.

Melyek ezek?

Először is az egészségügyi szolgáltatók, orvosok, abban az esetben, amennyiben a bevételüket a kifizető (általában az OEP) az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozza. Így a háziorvosi praxisok, vagy más önálló orvosi praxisok, amennyiben a központi alapból, valamely egészségügyi intézménnyel kötött szolgáltatási szerződés alapján kapják a jövedelmüket, nem kötelesek ezen jövedelmüket a törvényben meghatározott értékhatárok (1 és 3 millió Ft) számításánál figyelembe venni.

Amennyiben a katás vállalkozó olyan jövedelmet szerez, mely neki jogszabályban rögzített díjazás alapján jár az adott kifizetőtől, ezt a jövedelmet szintén nem kell figyelembe venni az egy-, illetve hárommilliós bevételi értékhatár számításánál. Ide tartoznak a közjegyzői díjak, hiszen ezeket rendelet állapítja meg, emellett a kirendelt védői és pártfogó ügyvédi díjak, valamint a bírósági végrehajtói díjak is.

A harmadik csoportot azok a jövedelmek képezik, amelyeket valamilyen költségvetési szerv mint kifizető juttat a katás adóalanynak – az ilyen kifizetéseket sem kell a bevételi értékhatár megállapításánál figyelembe venni. A költségvetési szerv jogszabályban vagy alapító okiratban meghatározott közfeladat ellátására létrejött jogi személy. Ilyen például az önkormányzat, a kormányhivatal, a bíróságok, hatóságok, a rendőrség, stb. Amennyiben tehát katás vállalkozóként végzünk ilyen szervnek munkát, a tőle kapott bevételünket sem kell figyelembe venni az értékhatár számításakor. Az itt szóba jöhető megbízások elég széleskörűek lehetnek, ide sorolható például a kirendelt igazságügyi szakértők tevékenysége, a költségvetési szervek bármilyen megbízottjai, alvállalkozói (akik nem szolgálati viszonyban látják el feladataikat), tanácsadói, stb.

 

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.