KATA helyett – a vállalkozói személyi jövedelemadó

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Ha e-könyvemben nem találtál ötletet arra vonatkozóan, hogyan éri meg neked továbbra is KATA adózást választani, akkor egyfajta alternatíva lehet vállalkozásod számára a vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA) választása.

Ezt az adózási módot a személyi jövedelemadó törvény (Szja tv. – 1995. évi CXVII. tv.) szabályozza. Ez az adózási mód a KATA-nál jóval szigorúbb adminisztrációs terheket ír elő és az adó összege is magasabb, viszont költség elszámolásnak is helye van.

Az adó alapja a vállalkozói bevétel – ez minden olyan bevétel, amelyet a vállalkozási tevékenységgel összefüggésben kap a vállalkozó. A bevételt módosítják bizonyos, úgynevezett korrekciós tételek, ezek az Szja tv. mellékletében (4. és 10. sz. melléklet) vannak felsorolva.

A bevétellel szemben azonban rengeteg igazolt költség számolható el, amelyeket szintén az Szja törvény határoz meg, a 4. és a 11. számú mellékletében.

Fontos, bevételt csökkentő tétel az úgynevezett vállalkozói kivét összege, illetőleg ennek terhei is. A vállalkozó ugyanis a saját személyes munkavégzése ellenértékeként rendszeres díjazást fizethet magának – ez az összeg a bérekkel azonosan adózik és havonta kell utána megfizetni a bért terhelő járulékokat (15% szja, 18,5% tb járulék, illetve 15,5% szociális hozzájárulási adó). Ezeket a terheket – legalább a minimálbér után – minden esetben meg kell fizetnie a vállalkozónak, azonban a bérre jellemző kedvezmények (pl. családi adó- és járulékkedvezmény) is igénybe vehető.

A költségek levonása, elszámolása után az adott adóévben kapott összeg a vállalkozói személyi jövedelemadó alapja. Ez az összeg egyébként lehet negatív is, ebben az esetben lehetőségünk van arra is, hogy a veszteséget a következő évre átvigyük (veszteségelhatárolás). Negatív jövedelem esetén is meg kell fizetni azonban a jövedelem minimum – ami a vállalkozói bevétel 2%-a – után a vállalkozói személyi jövedelemadót.

A VSZJA mértéke 9%.

A vállalkozói jövedelmet a személyi jövedelemadó mellett vállalkozói osztalékadó is terheli, amennyiben osztalék címen is kapunk jövedelmet vállalkozásunkból. Az osztalékadó alapja az adózás utáni vállalkozói jövedelem (azaz az összeg, ami a VSZJA után marad). Az osztalékadó mértéke 15%, emellett 15,5% szociális hozzájárulási adó is terheli az osztalékot.

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.