Divat, dizájn, védelem

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

A jogi szaknyelv formatervezési mintaoltalomnak nevezi azt az oltalmi formát, amelyet leginkább a divat termékei, autók, bútorok és egyéb, szükségszerűen dizájn elemekkel készült termékek után igényelnek. Mai cikkünkben divattervező és dizájner ügyfeleinknek kedveskedve röviden összefoglaljuk a formatervezési mintaoltalom lényegét és az igénylés szabályait.

A jogszabály (2001. évi XLVIII. törvény) szerint formatervezési mintaoltalomban részesülhet minden új és egyéni jellegű formatervezési minta, formatervezési mintának pedig valamely ipari, vagy kézműipari árucikk egészének vagy részének a megjelenését tekintjük. Bármely ipari, kézműipari termék, termék-rész vagy termék-készlet oltalmazható, beleértve a csomagolást, grafikai jeleket, karaktereket, számítógépes ikonokat, képernyő grafikákat. Kétdimenziós is lehet a minta, emellett a felhasznált anyagok sajátosságainak és a színeknek is lehet szerepük. A lényeg, hogy a minta világszinten új és egyéni jellegű legyen. Egyéni a minta, ha a “tájékozott használóra” bármely korábbi mintától eltérő összbenyomást tesz. A formatervezési mintaoltalom a “tényleges mintánál” szélesebb körben véd: kiterjed a védelem azokra a mintákra is, amelyek tájékozott használó számára nem tesznek eltérő benyomást, így csekély változtatás még nem elegendő a mintaoltalom megkerülésére.

A gyakorlatban – a szabadalomnál lényegesen olcsóbb – formavédelemmel látnak el olyan kisebb termékeket is, amelyeket ugyan nem látott formatervező, de a kialakítás nem feltétlen következik a műszaki megoldásból. A termék műszaki megoldásával természetesen összefügghetnek a külső jellegzetességek. Az oltalmazandó terméknek, termék-résznek a használat során láthatónak kell lennie, de valójában nincs esztétikai kritérium az oltalmazhatóság szempontjából. Amíg a szabadalom a műszaki megoldást védi, például egy televíziókészülék “belsejét”, addig a formatervezési mintaoltalom a formatervező alkotását, például egy televíziókészülék esetén annak dobozát, “külsejét”, külső jellegzetességét védi. Ebből következik, hogy a két oltalom egymással párhuzamosan is fennállhat bizonyos termékek esetében.

A formatervezési mintaoltalmi bejelentéseknél a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala újdonságvizsgálatot is végez. A védelem fénykép, vagy azt helyettesítő grafikai rajz alapján történik. A bejelentés elkészítése és a jogi képviselet díja lényegesen olcsóbb, mint szabadalmi bejelentések esetében. Amennyiben a bejelentéssel egyidejűleg más hasonló mintákat is védenének (pl. szériáknál), úgy azokra a díjazás kedvezményes. A minta öt évig érvényes, a bejelentés napjától számítva, valamint négy alkalommal további 5-5 évre hosszabbítható.

A formatervezés az egyik legfontosabb marketing eszköz, amely segít eladni a terméket, amely utat nyit a piaci sikerhez, és amely megkülönbözteti azt a versenytársakétól. A sikerre azonban másoknak is fáj a foguk, ezért feltétlen ajánlott a jogi védelem.

Kérj ajánlatot, maximum egy munkanapon belül válaszolunk!

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.