BV INTÉZETEK BEMUTATÁSA – VENYIGE

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

A Venyige utcai bv intézet a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézet III. sz. objektuma, Kőbányán található, hivatalosan a Maglódi út 24. szám alatt (a Maglódi út és a Venyige utca sarkán – innen a köznyelvben elterjedt elnevezése). 

Ahogyan a Fővárosi Bv többi objektuma, ez is úgynevezett gyűjtő intézmény, azaz itt vannak elhelyezve a jogerős büntetésüket töltők (fegyház és börtön fokozatban) mellett a letartóztatás (korábbi nevén előzetes letartóztatás) alatt állók is. 

A Venyige utcai intézmény az 1970-es években épült volt munkásszálló épületében került kialakításra 1999-ben. Az objektum mellett az őrök részére szálló is működik. Annak ellenére, hogy az épület az egyik legmodernebb börtönnek tekinthető, a zárkák itt is jellemzően túlzsúfoltak, illetve higiéniai problémák is akadnak (poloska, egyéb rovarok). 

Az intézmény tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, a 28-as villamos megállója a közelben található. 

Mivel az épületek egyik oldala az utca felé néz, melyre rá is lát, a megalakulása óta állandó problémája a börtönnek, hogy a fogvatartottak gyakran kiabálás útján kommunikálnak az utcán tartózkodókkal, többségében barátaikkal, rokonaikkal. A környéken lakók panaszáradatának hatására előbb betiltották a kikiabálást, majd 2011. március 1-i hatállyal szabálysértésnek minősítették a kintről befelé kiabálást, valamint a mutogatást, fényjelzést is, amit húszezertől százezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnek. Ugyancsak ezek kiszűrésére alaposan bekamerázták a börtön előtti utcafronti részt is.

A fővárosi bv intézetek kapcsolattartási, csomagküldési és házirendje egységes, ezekről további cikkeinkben tájékozódhatsz!

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.