Segítség, börtönbe került a hozzátartozóm! Mit tegyek? 5 tipp letartóztatottak hozzátartozóinak

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Sajnos sokan lehetnek érintettek a fenti problémával, mégis igen kevés, olyan segítő jellegű információt találni, amely kifejezetten a „kint maradt” hozzátartozóknak szól. Ebben a posztban igyekeztem összeszedni néhány hasznos, gyakorlati tanácsot. 

  • Nyugalom!

Természetesen tudom, mennyire felzaklat, ha párodat/gyermekedet/testvéredet őrök kíséretében kell látnod, egy valamit azonban ne felejts el: neki most sokkal rosszabb, mint neked! Sőt, neki fontos, hogy legyen „kint” biztos, erős támasza, családi háttere, aki segítségére tud lenni a bajban. Azzal sajnos nem segítesz rajta –  és minden bizonnyal magadon sem -, ha panaszkodsz neki, vagy azt ecseteled, milyen nehéz lett az életed most, hogy ő bent van. 

  • Szerezz ügyvédet!

Mivel a hozzátartozód büntetőeljárásban érintett, az legyen a legelső dolgotok, hogy védőügyvédet szereztek neki. Erre minden esetben szüksége van, ne várj vele. Az eljárás minél korábbi szakaszában fogadsz ügyvédet, annál jobb esélyei vannak hozzátartozódnak egy kedvezőbb ítéletre. 

  • Tartsd a kapcsolatot!

Hozzátartozóként jogod van a bv-ben lévő elítélttel kapcsolatot tartani. A kapcsolattartást a bv intézet vezetője, ha pedig előzetes letartóztatásról van szó, a nyomozás vezetője (nyomozó, ügyész) engedélyezi. A kapcsolattartás magában foglalja a telefonos és személyes kapcsolattartást, a levélírást és a csomagküldést is. Élj ezekkel olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudsz. Bent sokkal lassabban telik az idő, a kapcsolatot a külvilággal csak ezek jelentik az elítélt számára. 

  • Folytasd az életed!

Bármennyire is nehéznek tűnik elsőre, nemcsak neked, de hozzátartozódnak is fontos, hogy folytatni tudd addigi életed. Végezd a munkád, gondoskodj gyermekeidről, vigyázz a környezetedre, hogy szerettednek legyen hová hazamenni, ha letelik a büntetése!

  • Maradj távol az eljárástól!

Természetes, hogy szeretnél minél többet tudni arról, hogy áll a hozzátartozód ügye, milyen ítéletet fog kapni, vagy milyen enyhítésre számíthat, mit mondott az ügyvédnek, stb. Kérlek, vedd figyelembe, hogy az ügyvédet az ügyfelétől megismert minden adat kapcsán titoktartás terheli, így sok esetben hiába érdeklődsz tőle, őt eskü köti az ügyvédi titok megtartására. Másfelől pedig valószínűleg neked is jobb, ha az eljárás, bűncselekmény részleteit a hozzátartozód mondja el neked – úgy és olyan mélységben, ahogyan ő akarja. Ez az eljárás az ő ügye, te nem tudod irányítani, amit megtehetsz viszont – és ez nem kevés! -, hogy támogatod őt, minden formában, ahogyan csak erre lehetőséged van. 

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.