7 apró tipp, ami segít weboldalad védelmében

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Nagyon sok ügyfelem kér tanácsot arra vonatkozóan, mit lehet tenni weboldala védelmében a lopással, jogtalan másolással szemben. Sajnos száz százalékos védelem nincsen, az alábbiakban olvashattok viszont néhány apró tippet, amely a kevésbé elszánt másolókat elijesztheti. 

 

Új weboldalt indítasz? Ezt a posztot mindenképpen olvasd el!

 

És íme 7 apró tipp, amit te magad is megtehetsz: 

 

  1. Mentés és regisztrálás

A google chrome böngésző egyik alap funkciója, hogy teljes weboldalakat is le lehet vele menteni egy pdf fájlba. Ezt a fájlt, mint saját szerzői tartalmadat regisztráld az önkéntes műnyilvántartásba! A nyilvántartás közhiteles, tanúsítja, hogy a mű a te tulajdonod. A nyilvántartásról bővebben az sztnh.gov.hu oldalon olvashatsz, a regisztrációs díj csupán 5 ezer Ft, ezzel a kis apró lépéssel viszont nagyon sok kellemetlenségtől megóvhatod magad!

  1. Kijelölés tiltás

Szinte minden típusú weboldalnál elérhető ez a plusz apró funkció, amellyel megtilthatod a weboldaladon lévő szövegek kijelölését és másolását. A kevésbé elszánt „tolvajokat” már ez is eltántoríthatja. A kijelölés tiltására többféle módszer is létezik, ilyen funkciója a Javascript-nek is van.

  1. Script

Szintén egy egyszerű technikai megoldás, ezzel a másolt szöveg végére automatikusan odakerül a forrás linkje, így egyszerűen nyomon tudod követni, ha valamely más weboldal a te szövegeidet használja. A wordpress alapú weboldalhoz például erről az oldalról letölthető a Copy Protector elnevezésű bővítmény, ez többféle megoldást kínál egyben, a másolók ellen: https://hu.wordpress.org/plugins/wp-content-copy-protector/

  1. Vízjel

Ugyanez vonatkozik a vízjelre is, használd a fotóidon! Erre is számos, egyszerű alkalmazást találhatsz, például a Photo Watermark nevű appot.

  1. Ön-promó

Helyezz el belső, saját weboldaladra mutató linkeket a bejegyzéseidben, termékleírásodban! Írd bele neved, eredményeid, bármit, ami rád, a te weboldaladra mutat vissza! Így a konkurencia oldala is a tiédre fog mutatni, már ha nem veszik a fáradságot, hogy kiszedjék a linkeket a bejegyzéseidből. Ha pedig veszik a fáradságot, előbb-utóbb rájönnek, hogy nem éri meg tőled lopni.

  1. Kötbérrel a másolók ellen

Tudtad, hogy egy jogi nyilatkozatba, vagy általános szerződési feltételekbe (ászf) következményeket is írhatsz, így például szabályosan kötbért szabhatsz ki azokra, akik ellopják a tartalmaidat? Ha webshopot üzemeltetsz, vagy online szolgáltatást nyújtasz, egyébként is kötelező ilyennel rendelkezned – akkor már miért ne legyen jó, olyan, ami a te érdekeidet védi?

  1. Írj kézikönyvet!

Van valamilyen saját kis ötleted, fejlesztésed, amit alkalmazol a vállalkozásodban? Lehet ez egy kis munkafüzet, egy egyedi munkamódszer, szoftverek, adatbázisok, amiket használsz, stb. Írj belőle kézikönyvet, tarkítsd ábrákkal, mentsd el és regisztráld az 1. pont szerint, önkéntes műnyilvántartásban!

Ha szeretnél tökéletes védőburkot a weboldalad köré, és hatékonyan akarsz védekezni a másolók ellen, írj nekem az info@webugyved.com email címre.

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.