A szerzői engedélyről

Lopott tartalmak – a szerzői felhasználási engedélyről pár szóban

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Mindenkit kellemetlenül érintene, ha azzal szembesítenék, hogy a weboldalán, Facebook oldalán, blogján vagy éppen promóciós, marketing anyagaiban netről letöltött fotókat, képeket használ fel szerzői engedély és jogdíjfizetés nélkül.

Gyakran hallott kifogások:

  • nem volt rajta a logó/fotós neve/vízjel
  • az interneten találtam
  • a Google dobta ki, biztos valaki kitette a közösségi médiára

Sokszor gondolják úgy az emberek, hogy úgyse történik semmi, ha kiteszik. Ez sajnos tévhit. Sajnos a szerzői jogokat az internetes környezetben köznapi értelemben sajnos nem tekintjük értéknek, amiért fizetni is hajlandók lennénk.

 

Nincs különbség egy fotó, felhasználásával kapcsolatban aszerint, hogy hogyan használják fel (például megosztják az Instagramon). A képek, fotók forrása-mint például a Google képkereső-sem teszi azokat szabadon felhasználhatóvá. Minden fotó és kép a szerzői jogi törvény szerint egyéni, eredeti jellegű szerzői műnek minősül, és annak bármilyen felhasználásához a szerző engedélye és a felhasználási engedélyért szerzői jogdíjfizetése szükséges.

Külön engedélyt kell kérni akkor is, ha ugyan otthon magánszemélyként, saját célunkra töltjük le a képet/fotót és vele bevételt gyűjtünk be magunknak. Az internetre történő feltétel, elérhetővé tétel, netes megjelenítés a magyar szerzői jog rendszerében nem másolásnak, hanem nyilvánossághoz közvetítésnek minősül, ami alól pedig sem a magyar, sem az európai uniós szerzői jogszabályok nem engednek szabad felhasználási kivételt.

 

Tehát a képek felhasználásához mindig engedélyt kell kérni.

 

Nyilván, ha valaki meg is kapja az engedélyt, akkor is jogdíjat kell, megfizetnie. Amennyiben szeretnénk jogtiszta képekkel/fotókkal kitenni weboldalunkra, blogunkra stb. azt többféleképpen tehetjük meg jogszerűen:

  • saját magunk készítjük a képeket
  • csak olyan képeket használunk, amelyekről meggyőződtünk, hogy azok ingyenes és szabad felhasználását a szerző engedélyezte
  • online fotóügynökségek ingyenes internetes adatbázisából válogatunk képeket

 

Ezek után figyelnünk kell, hogy ne sértsük meg a szerzők jogait. Ugyanis a művön és az azzal kapcsolatos kommunikációban minden esetben fel kell tüntetni a szerző nevét és a forrást, ahonnan a kép származik. A szerzőt megilleti az a jog is, hogy nem lehet művét olyan kontextusban felhasználni, ami sérti a szerző becsületét. Nem lehet továbbá még engedély és jogdíjfizetés mellett sem felhasználni úgy a képeket, fotókat, hogy azzal mások jogait megsértsék. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a netről letöltött fotó vagy kép jogtiszta, akkor inkább ne használjuk fel.

 

Hírlevél feliratkozás

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut congue nulla lectus, at suscipit orci pretium et.